hamburger

ریز‌ش مو و راه های درمان آن

صفحه اصلی/مراقبت از مو/ ریز‌ش مو و راه های درمان آن
18 نوامبر 2020
7 دقیقه مطالعه

مطمئناً همه‌ی ما در دوران خاصی از زندگی خود دچار ریزش مو شده‌ایم به همین علت است که ریزش مو یک از شایع‌ترین مشکلات پوستی و زیبایی محسوب می‌شود. این ریزش می‌تواند مقطعی باشد و به دلایل مختلف رخ دهد که صد البته امری طبیعی در چرخه‌ی رشد و نمو موها است. زمانی ما ریزش مو را جدی طلقی خواهیم کرد که توقف نداشته باشد و یا موها به رشد قبلی خود ادامه ندهند و ...

مطمئناً همه‌ی ما در دوران خاصی از زندگی خود دچار ریزش مو شده‌ایم به همین علت است که ریزش مو یک از شایع‌ترین مشکلات پوستی و زیبایی محسوب می‌شود. این ریزش می‌تواند مقطعی باشد و به دلایل مختلف رخ دهد که صد البته امری طبیعی در چرخه‌ی رشد و نمو موها است. زمانی ما ریزش مو را جدی طلقی خواهیم کرد که توقف نداشته باشد و یا موها به رشد قبلی خود ادامه ندهند و موهای جدید جایگزین موهای ریخته شده نشود. در این حال است که زنگ خطر برای ما روشن می‌شود و بهتر است هرچه زودتر به پزشک متخصص مراجعه کرده و مشکل خود را علت یابی و درمان کنیم.

علل ریزش مو

ریزش موهای سر می‌تواند ناشی از علل و عوامل مختلفی باشد که برخی تحت کنترل ما و برخی خارج از کنترل هستند. زمانی که فرد زمینه‌ی ژنتیک و ارثی ریزش مو دارد نمی‌توان آن را به راحتی کنترل یا درمان کرد. در حالتی که علت ریزش مو تحت کنترل باشد می‌توان با یک رژیم غذایی درست یا استفاده از برخی داروها یا روش‌های جدید پزشکی مانند کاشت مو آن را درمان کرد.

ریزش مو می‌تواند به سبب یکی یا مجموعه‌ای از عوامل زیر اتفاق بیفتد :

  • مشکلات هورمونی
  • بارداری
  • کمبود مواد مغذی و ویتامین‌ها در بدن
  •  بیماری مخصوص پوست سر
  • سندروم تخمدان پلی کیستیک
  • استرس و اضطراب
  • عوارض مصرف برخی داروها
  • ژنتیک و ارث
  •  لاغری ناگهانی و سریع
  • اختلالات تیروئیدی
  • بالا رفتن سن
  •  استفاده‌ی زیاد از مواد آرایشی بهداشتی و دستگاه‌های حالت دهنده‌ی مو
  • مصرف دخانیات
  • و….

مشکلات هورمونی

هورمون در حقیقت ماده‌ی شیمیایی است که از غدد بدن ترشح شده وارد جریان خون می‌شود. از میان هورمون‌های موجود در بدن انسان هورمون‌های جنسی (استروژن، پروژسترون، تستوسترون) نقش کلیدی در رشد موها دارند چرا که بر هم خوردن تعادل این هورمون‌ها به هر دلیلی موجب کم پشتی و ریزش مو و یا برعکس، رشد موهای زائد در بدن خواهد شد.

بارداری

ریزش موها در دوران بارداری امری طبیعی است به طوری که حدود ۴۰ الی ۵۰ درصد از زنان باردار ریزش مو را تجربه خواهند کرد، اما بهتر است بدانید این مشکل موقتی است و بعد از به تعادل رسیدن هورمون‌ها یعنی بعد از اتمام دوران بارداری به حالت عادی باز خواهند گشت و موهای جدید جایگزین خواهند شد. اما زمانی که ریزش موها غیر عادی و بیش از حد باشد یا جایگزینی برای آن‌ها رشد نکند در این موارد باید به پزشک متخصص مراجعه شود.

ریزش موها در دوران بارداری  به علت نوسانات هورمونی و فیزیکی رخ می‌دهد و انتظار می‌رود بعد از اتمام این دوران به حالت عادی باز گردد. همچنین به علت وجود جنین در بدن مادر، بدن با کمبود مواد مغذی مانند آهن، پروتئین‌ها و ویتامین روبرو می‌شود که خود این عوامل می‌توانند موجب تشدید این مشکل شود.

کمبود مواد مغذی و ویتامین‌ها در بدن

وجود تمام ویتامین‌ها در بدن انسان امری ضروری است و کمبود هر کدام از این ویتامین‌ها می‌تواند موجب بروز مشکلات زیادی از جمله ریزش موها شود. یکی از مهم‌ترین ویتامین‌هایی که برای رشد و نمو مو لازم است ویتامین D می‌باشد. این ویتامین فولیکول‌های مو را به شدت تحریک کرده و رشد مو را تقویت می‌کند، همچنین ضخامت مو را افزایش خواهد داد.

زمانی که راجع به تاثیر کمبود ویتامین‌ها در ریزش موها صحبت می‌کنیم منظور ما همان ویتامین D است چرا که مهمترین عامل و مقصر اصلی ریزش موها در اثر کمبود این ویتامین است. خوشبختانه با انجام آزمایش خون می‌توان از کمبود این ویتامین مهم و ضروری در بدن اطمینان حاصل کرد.

 ویتامین‌های مهم برای رشد مو :

  • بیوتین یا  B7
  •  ویتامین A
  • آهن

بیماری‌های مختص پوست سر و ریزش مو

پوست سر نیز مانند پوست سایر نقاط بدن می‌تواند به بیماری‌های پوستی دچار شده و در نتیجه موهای آن دچار ریزش شود. از جمله مهم‌ترین بیماری‌هایی که موجب می‌شود موها بریزند عبارتند از:

  • عفونت‌های پوستی
  • خارش پوست سر
  • شوره‌ی سر
  •  پسوریازیس پوست سر
  •  فولیکولیت

تمامی این بیماری‌ها ممکن است پس از بارداری، جراحی، کاهش وزن، عدم رعایت بهداشت شخصی در شستشوی سر، عوارض مصرف داروها و…. ایجاد شده و موجب ریزش موها گردد.

سندروم تخمدان پلی کیستیک

پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان اختلال هورمونی زنانه است که در سنین باروری خود را نشان خواهد داد. این بیماری به علت بالا بودن سطح هورمون مردانه آندروژن به وقوع می‌پیوندد و عوارض بسیاری برای افراد به وجود می‌آورد که یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین عوارض آن ریزش موها است.

اضطراب و استرس و تاثیر آن در ریزش مو

زمانی که بدن تحت استرس شدید قرار بگیرد فاز رشد در چرخه‌ی رشد مو متوقف شده و می‌تواند روی فولیکول‌های مو اثر گذاشته و آن‌ها را وارد فاز استراحت طولانی مدت کند و بعد از چند ماه فرد را با ریزش موهای خود مواجه کند. خوشبختانه مشکل ریزش به سبب استرس وضعیتی موقتی است اما بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید تا زودتر درمان شوید.

عوارض مصرف برخی داروها در ریزش مو

ممکن است افراد برای درمان بیماری‌های خود به مصرف برخی از داروها روی آورند که این داروها می‌توانند عوارض مختلفی مانند ریزش مو را برای آن‌ها داشته باشند. داروهای مانند داروهای شیمی درمانی، اینترفرون برای درمان هپاتیت سی، داروهای هورمونی، داروهای حاوی تستوسترون، داروهای ضد تیروئید، داروهای کنترل کلسترول و فشار خون، داروهای ضد افسردگی و ضد بارداری و… از مهم‌ترین داروهایی هستند که در عوارض آن‌ها ریزش مو به چشم می‌خورد.

توصیه می‌شود هنگام استفاده از هر کدام از داروهای فوق هرگونه تغییری در رشد و نمو موهای خود مشاهده کردید به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید.

ژنتیک و ارث

ژنتیک و ارث یکی از مهم‌ترین علت‌های ریزش مو هم در مردان و هم در زنان است. در این حالت افراد به سبب وجود ریزش مو در خانواده‌ی پدری و مادری خود این مشکل را از آن‌ها به ارث می‌برند و بعد از مدتی موهای آن‌ها ریزش پیدا می‌کند.

لاغری سریع و ناگهانی

زمانی که فرد بخواهد وزن خود را کاهش دهد تغییرات چشمگیری در رژیم غذایی خود ایجاد خواهد کرد و میزان کالری‌های دریافتی‌اش به شدت کاهش خواهد یافت، در نتیجه ویتامین‌ها و مواد مغذی لازم برای بدن تامین نخواهد شد و در نهایت موجب نازک شدن و ریزش مو خواهد شد. هرچقدر کاهش وزن سریع تر اتفاق بیفتد کمبود مواد مغذی بدن نیز بیشتر شده ریزش موها نیز شدت می‌یابد.

افزایش سن

ریزش موی مرتبط با افزایش سن جزو چهار مشکل رایج موجود در دوران سالخوردگی است که به علت کاهش سطح اسید فولیک خون اتفاق می‌افتد.

اختلالات تیروئیدی

یکی دیگر از عواملی که موجب می‌شود موها بریزند اختلال در عملکرد غده‌ی تیروئید است. این غده‌ی مهم هورمون‌هایی را تولید می‌کند که بدن از آن برای تولید انرژی، گرما و حفظ عملکرد صحیح اندام‌ها و عضلات استفاده می‌کند، همچنین این هورمون نقش اساسی در ایجاد و محافظت فولیکول‌های مو دارد. کم کاری یا پرکاری این غده در دراز مدت ممکن است باعث ریزش موی سر شود.

استفاده از مواد آرایشی بهداشتی و دستگاه‌های حالت دهنده‌ی مو

برخی از افراد بدون در نظر گرفتن سلامت مو مرتباً آن را رنگ می‌کنند و توسط مواد شیمیایی به آن آسیب می‌رسانند، در این حالت موها حالت شکنندگی پیدا می‌کنند و نازک می‌شوند، حتی می‌تواند این موارد روی ریشه‌ی مو نیز تأثیر منفی بگذارد. استفاده از دستگاه‌های حالت دهنده‌ی مو که گرمای بیش از حد تولید می‌کنند نیز می‌تواند سلامت مو را کاهش داده و در دراز مدت موجب ریزش آن شود.

مصرف دخانیات

بررسی‌ها و تحقیقات نشان داده است که استفاده از دخانیات موجب افزایش ریزش مو می‌شود، چرا که سیگار علاوه بر تأثیر بر کار هورمون‌های داخلی، موجب تخریب فولیکول‌های مو شده و با ایجاد اختلال در جریان خون در زیر پوست، موجب ریزش موها خواهد شد.

درمان ریزش مو

علاوه بر موارد گفته شده ممکن است علل و عوامل دیگری در ریزش مو دخیل باشند که تمامی این عوامل می‌توانند به راحتی با انجام آزمایش و مراجعه به پزشک متخصص در این زمینه علت یابی و درمان شود. درمان‌های مختلفی برای ریزش مو وجود دارند که ابتدا بهتر است بعد از علت یابی، مشکل مورد نظر حل شود و بعد از آن اقدام به استفاده از روش‌های دارویی و یا کاشت مو گردد.


مطالب مرتبط

درخواست مشاوره رایگان

شما می‌توانید از طریق درج نام و شماره تماس خود در فرم زیر، از مشاوره‌ی رایگان کلینیک زیبایی الماس برخوردار شوید. مشاوران ما در سریعترین زمان ممکن برای ارائه‌ی اطلاعات و پیشنهادات متناسب مشکلتان با شما تماس خواهند گرفت.