hamburger

کهیر چیست؟ + انواع و روش های تشخیص آن کدامند؟

صفحه اصلی/مراقبت پوست/ کهیر چیست؟ + انواع و روش های تشخیص آن کدامند؟
20 جولای 2022
6 دقیقه مطالعه

برخی مواقع ممکن است به علت دلایل نامعلوم بر روی پوست خود احساس خارش کنید و لکه‌های قرمزی روی پوست خود مشاهده کنید. ممکن است حتی این لکه‌ها به مرور زمان شدت بیشتری پیدا کرده و کم‌کم در همه جای بدن گسترش یابد. اگر برای درمان اینگونه لکه‌‌ها به پزشک مراجعه کنید احتمالا نام کهیر را از او خواهید شنید. اما کهیر چیست؟ امروز در این مقاله میخواهیم به صورت م ...

برخی مواقع ممکن است به علت دلایل نامعلوم بر روی پوست خود احساس خارش کنید و لکه‌های قرمزی روی پوست خود مشاهده کنید. ممکن است حتی این لکه‌ها به مرور زمان شدت بیشتری پیدا کرده و کم‌کم در همه جای بدن گسترش یابد. اگر برای درمان اینگونه لکه‌‌ها به پزشک مراجعه کنید احتمالا نام کهیر را از او خواهید شنید. اما کهیر چیست؟ امروز در این مقاله میخواهیم به صورت مفصل به بررسی این موضوع بپردازیم.

بیشتر بخوانید: فیشیال چیست و چگونه انجام می شود؟

کهیر چیست؟

همانطور که در مقدمه نیز گفته شد، کهیر یک عارضه پوستی است که تقریبا ۲۰ درصد از افراد در طول زندگی خود با آن مواجه می‌شوند. این عارضه بهصورت متورم در یک نقطه از پوست شروع می‌شود که با خارش زیادی نیز همراه است. در اغلب موارد کهیر در واقع یک نوع آلرژی به شمار می‌رود اما این امکان نیز وجود دارد که به دلیل بیماری‌های داخلی ایجاد شود.

از دید تخصصی کهیر یک بیماری نیست بلکه نشانه‌ای از وجود یک مشکل در داخل بدن است. و به عبارتی یک عارضه پوستی موقت است که پس از برطرف شدن عامل حساسیت، از بین خواهد رفت. در مواردی ممکن است به حالت مزمن تبدیل شده و روی پوست باقی بماند.

علت به وجود آمدن کهیر

اگر ماده‌ای به نام هیستامین در بدن تولید شود، کهیر به وجود می‌آید. هیستامین در اثر واکنش‌های طبیعی بدن ترشح شده و یا نتیجه‌ای از وجود یک اختلال در بدن باشد. از مهمترین عواملی که باعث ایجاد کهیر می‌شوند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حساسیت غذایی: خوردن برخی از غذاها بدلیل داشتن مواد نگهدارنده یا برخی از پروتئین‌های خاص ممکن است باعث ایجاد کهیر شوند. از جمله این مواد غذایی می‌توان به شیر، تخم مرغ، بادام زمینی و گردو، گندم، سویا، ماهی و صدف اشاره کرد. تماس با برخی از این مواد غذایی نیز ممکن است باعث به وجود آمدن واکنش‌های آلرژیک و آزاد شدن هیستامین در بدن شود. از جمله مهمترین آنها می‌توان به آب توت‌فرنگی اشاره کرد.
  • تماس با حیوانات یا گل‌ها: برخی از افراد ممکن است در اثر تماس با حیوانات مانند گربه‌ها، دچار کهیر شوند. علاوه بر این وجود گرده‌های گل در هوا نیز می‌تواند باعث ایجاد واکنش آلرژیک شود.
  • تغییرات دمایی: یکی دیگر از مهمترین دلایل ایجاد کهیر، قرار گرفتن طولانی مدت در هوای سرد است. همچنین اگر بدن خود را پس از قرار گرفتن در سرما، با شدت گرم کنید، ممکن است دچار این عارضه پوستی شوید.
  • مصرف برخی از داروها: برخی از داروها به دلیل داشتن مواد شیمیایی خاص در ترکیبات خود، باغث ایجاد کهیر شوند. از جمله این داروها می‌توان به پنی سیلین، آنتی بیوتیک، آسپیرین، ایبوپروفن، سولفا و… اشاره کرد.
  • تزریق خون: یکی دیگر از علل بروز واکنش‌های آلرژیک در بدن، هنگام تزریق خون است. این عارضه اغلب در برابر پاسخ به بیماری‌های ویروسی رخ می‌دهد.
  • نیش حشرات: برخی از افراد نیز در واکنش به نیش زنبور، پشه، مورچه و… ممکن است دچار کهیر شوند.

علت به وجود آمدن کهیر

کدام بیماری‌ها باعث بروز کهیر می‌شوند؟

کهیر ممکن است نشانه وجود برخی از بیماری‌ها هم باشد. این عارضه پوستی بیشتر در پاسخ به بیماری‌های ویروسی ممکن است رخ دهد. بیماری‌هایی که ممکن است باعث بروز کهیر می‌شوند عبارتند از:

  • سرماخوردگی و آنفولانزا
  • تیروئید
  • گلودرد چرکی
  • هپاتیت
  • بیماریهای کبدی
  • انواع عفونت روده یا مجاری ادراری

انواع کهیر

عارضه‌های پوستی که در اثر کهیر به وجود می‌آیند، ممکن است پس از گذشت ۱ یا چند روز از بین بروند. اما برخی از آنها ممکن است مدت طولانی روی پوست اثر بگذارند. بنابراین بر اساس ماندگاری این عارضه پوستی به ۲ دسته تقسیم می‌شود:

حاد

کهیر حاد نتیجه بروز واکنش آلرژیک به غذاها و داروهای خاص می‌باشد که ممکن است ۶ تا ۸ هفته روی پوست باقی بماند. این نوع پس از حذف عامل حساسیت بلافاصله از بین خواهد رفت. اما در صورت عدم رسیدگی ممن است به نوع مزمن تبدیل شود. کهیر حاد می‌تواند روی زبان، گلو، لب، دست و پا و حتی داخل شکم خود را نشان دهد. ایجاد تورم در این قسمت‌ها منجر به تنگی نفس، گرفتگی معده و… می‌شود که در نوع خود خطرناک است.

مزمن

علت به وجود آمدن کهیر مزمن دقیقا مشخص نیست. در این نوع برجستگی ها بیش از ۶ هفته روی پوست باقی می‌مانند و ممکن است پس از فروکش شدن، مجددا عود کرده و تکرار شوند. جوش‌های ناشی از کهیر ممکن است روی صورت، لب‌ها، چشم‌ها و… ظاهر شود و باعث تحت تاثیر گرفتن روابط اجتماعی افراد شوند.

علائم و درمان کهیر چیست؟

همانطور که گفته شد، هنگامی که هیستامین در بدن ترشح شود، باعث افزایش سطح خون شده و نشانه‌هایی بر روی پوست ظاهر خواهد شد که به عنوان کهیر شناخته می‌شوند. این بیماری اغلب به صورت جوش‌ها برجسته خودش را نشان می‌دهد و خارش شدیدی دارد. رنگ این جوش‌ها ممکن است قرمز باشد اما در برخی مواقع به رنگ پوست نیز ظاهر می‌شود.

علائم و درمان کهیر چیست؟

برآمدگی‌ها ناشی از این بیماری ممکن است در قسمت‌های مختلف بدن از جمله دست، پا، شکم، سینه، گلو و زبان ایجاد شوند. همچنین اندازه آن‌ها نیز با یکدیگر متفاوت است. ممکن است این برآمدگی‌ها به اندازه نوک خودکار باشند اما در مواردی نیز بسیار گسترده‌تر می‌شوند.

در اغلب مواقع کهیر به صورت خود به خود بهبود می‌یابد اما بدلیل آزار دهنده بودن آن، افراد سعی می‌کنند سریع‌تر آن را درمان کنند. توصیه می‌کنیم هرگز برای بهبود این عارضه خوددرمانی نکنید و به پزشک مراجعه کنید. مهمترین توصیه‌ای که پزشکان به افراد مبتلا به کهیر ارائه می‌کنند، عبارتند از:

  • خودداری مصرف دخانیات مثل سیگار و قلیان
  • کاهش سطح استرس و اضطراب
  • خودداری از مصرف نوشیدنی‌های الکلی و کافئین دار
  • استفاده از شوینده‌های ملایم برای پوست
  • خودداری از پوشیدن لباس‌های جذب و غیر نخی
  • داشتن رژیم غذایی خاص و خودداری از مصرف غذاهای حساسیت‌زا
  • خودداری از مصرف خودسر داروها
  • استفاده از کمپرس آب سرد جهت کاهش التهاب و خارش

کلام آخر

همانطور که مطالعه کردید، کهیر نوعی عارضه پوستی است که می‌توان آن را درمان کرد. علت بروز این عارضه به عوامل مختلفی وابسته است از جمله تغذیه، مصرف دارو، تزریق خون، نیش حشرات و… در برخی مواقع که شدت کهیر بالا می‌رود، پزشکان درمان‌های دارویی را تجویز می‌کنند. از جمله داروهایی که برای درمان این عارضه پوستی استفاده می‌شود می‌توان به آنتی هیستامین، کورتیکواستروئید و اپی نفرین اشاره کرد. درمان کهیر موضوعیست که باید جدی گرفته شود، چرا که این عارضه علاوه بر بخش‌های خارجی در بخش‌های داخلی بدن مانند مجاری تنفسی، نای و… ممکن است روی دهد که باعث می‌شود فرد دچار تنگی نفس شده و برای وی خطرناک باشد.


مطالب مرتبط

درخواست مشاوره رایگان

شما می‌توانید از طریق درج نام و شماره تماس خود در فرم زیر، از مشاوره‌ی رایگان کلینیک زیبایی الماس برخوردار شوید. مشاوران ما در سریعترین زمان ممکن برای ارائه‌ی اطلاعات و پیشنهادات متناسب مشکلتان با شما تماس خواهند گرفت.