bcc پوست چیست؟
bcc پوست یا کارسینوم سلول بازال نوعی سرطان پوست است. کارسینوم سلول بازال در سلولهای ...
بارداری دوران شیرینی برای مادران بشمار میرود اما برخی مشکلات حاشیهای میتوانند این دوران را کمی ناخوشایند کنند. یکی از مشکلاتی که برای مادران باردار رخ میدهد ترکهای پوستی روی شکم است. البته محل این نوع ترک ها میتواند متفاوت باشد اما در اغلب موارد، روی شکم که محل رشد کودک است رخ میدهد. با پیشرفت علم پزشکی روشهای مختلفی برای پیشگیری از این نوع ...
بارداری دوران شیرینی برای مادران بشمار میرود اما برخی مشکلات حاشیهای میتوانند این دوران را کمی ناخوشایند کنند. یکی از مشکلاتی که برای مادران باردار رخ میدهد ترکهای پوستی روی شکم است. البته محل این نوع ترک ها میتواند متفاوت باشد اما در اغلب موارد، روی شکم که محل رشد کودک است رخ میدهد.
با پیشرفت علم پزشکی روشهای مختلفی برای پیشگیری از این نوع عارضهی پوستی ابداع شدهاند. روشهای خانگی و دارویی مانند کرمهای موضعی برای کم کردن اثرات این مشکل پوستی وجود دارند که یکی از بهترین و موثرترین روشهای درمانی، میکرودرم، لیزر و میکرونیدلینگ است.
ترکهای پوستی که به آنها استریا یا استرچ مارک نیز گفته میشود به علت کمبود رطوبت پوست در دوران بارداری رخ میدهد. البته این ترکهای پوستی تنها در دوران بارداری اتفاق نمیافتد اما اغلب ۹۰ درصد از زنان باردار این مشکل پوستی را تجربه خواهند کرد.
استریا یا همان ترکهای پوستی ممکن است در افراد عادی نیز با افزایش وزن و یا کاهش سریع وزن نیز اتفاق بیفتد اما شیوع آن در دوران بارداری بسیار بیشتر است و اغلب مادران باردار دچار این عارضهی پوستی میشوند.
مشکل ترکهای پوستی در زنان بیشتر از مردان اتفاق میافتد که بارداری و افزایش وزن، تغییرات هورمونی و کم آبی بدن میتواند دلایل بروز این مشکل باشد.
البته که عوامل و دلایل دیگری نیز در به وجود آمدن ترکهای پوستی در بدن وجود دارند که به آنها اشاره شد، اما عمدهترین دلیل به وجود آمدن آن بارداری است. ترکهای پوستی به علت کشیدگی ناگهانی در یک بازهی زمانی کوتاه شکل میگیرند. ترکهای پوستی در برخی از افراد هنگامی که به سرعت افزایش وزن پیدا میکنند و یا کاهش وزن سریع دارند نیز به وقوع میپیوندد. در زمان بارداری نیز به علت رشد سریع نوزاد در شکم مادر ترکهای پوستی روی بدن به خصوص در نواحی شکم ایجاد میگردد.
شدت این مشکل پوستی نیز در افراد مختلف، متفاوت است. عوامل مختلفی مانند خاصیت انعطاف پذیری پوست، ژنتیک، سطح هورمونها، کورتیزول خون و … میتوانند شدت آن را کم یا زیاد کنند.
همیشه راه درمانی قطعی برای جلوگیری از به وجود آمدن ترکهای پوستی تا به امروز کشف و امتحان نشده است اما بسیاری از کرمهای موضعی و درمانهای خانگی وجود دارند که میتوانند از وقوع زود هنگام ترکهای پوستی پیشگیری کنند.
بهترین روش برای جلوگیری از وجود آمدن ترکهای پوستی، افزایش وزن متعادل و مناسب است. شما باید در طول دوران بارداری مراقب وزن خود باشید تا به صورت ناگهانی اضافه وزن نداشته باشید. توصیه میشود برنامهی غذایی منظمی از پزشک معالجتان دریافت کنید.
استفاده از مرطوب کنندهها و کرمهای موضعی که پزشک تجویز میکند نیز میتواند در پیشگیری از بروز ترکهای پوستی بسیار مناسب باشد. همچنین بهتر است از عوامل تحریک کننده که میتوانند خشکی را تشدید کنند دور بمانید. استفاده از یک صابون ملایم و محصولات مراقبت از پوست بدون عطر میتواند بسیار کمک کننده باشد.
ترکهای پوستی غالباً به صورت علائم قرمز یا بنفش شروع میشوند و با گذشت زمان به رنگ سفید یا نقرهای در میآیند. تفاوت در رنگ ترکها قدمت علائم را نشان میدهد. این ترکها با اینکه هیچ مشکل پوستی، بیماری یا دردی به همراه ندارند اما زیبایی و شفافیت پوست را کم کرده و ممکن است فرد را از لحاظ روانی تحت تاثیر قرار داده و باعث خجالت وی شوند.
اگرچه ممکن است این ترکها هرگز کاملاً ناپدید نشوند، اما پیشگیری به موقع و درمان آنها میتواند رنگ ترکهای پوستی را کمرنگ و کوچک کند. زمانی که شما در دوران بارداری و شیردهی قرار دارید امکان دارد استفاده از داروها و یا کرمهای موضعی برای شما و کودکتان خطرناک باشد، از این رو توصیه میشود بعد از اتمام دوران بارداری و شیردهی شروع به استفاده از روشهای درمانی کنید.
استفاده از کرمهای موضعی مانند رتینوئیدها در افزایش کلاژن سازی و افزایش حالت کشسانی پوست بسیار موثر هستند اما استفاده از آن برای افراد باردار و شیرده مجاز نیست. با اینکه این روش برای از بین بردن ترکهای پوستی روشی مقرون به صرفه است اما ممکن است تاثیر کمتری داشته باشد یا مدت زمان زیادی برای درمان بطلبد.
لیزر درمانی یکی از موثرترین، ایمنترین و کم خطرترین روشها برای بهبود و درمان جای ترک های پوستی ناشی از بارداری است. در واقع زمانی که کلاژنهای پوست دچار آسیب میشوند ترکهای پوستی ایجاد میگردند. پرتو لیزر با خاصیت منحصر به فرد خود، کلاژنهای آسیب دیده را بهبود میبخشد و با لایه برداری سطحی، رنگ قسمتهای ترک خورده که تیره هستند را محو و کم رنگ میکند. با افزایش تعداد جلسات این لکها کمرنگتر شده و بهبود مییابند.
در این روش توسط دستگاهی که دارای کریستالهای ریز است، لایهی بالایی پوست (اپیدرم) در نواحی ترکدار با سایش سطحی مورد درمان قرار میگیرد. در این حالت پوست این قسمت با سایش ملایم، بافت فرسوده را از دست داده و بافت جدید همرنگ پوست تشکیل میگردد که کلاژنهای سالم دارد و خاصیت ارتجاعی آن بیشتر است. برای گرفتن نتایج موثر و بهتر، میکرودرم ابریژن باید در طی یک دورهی زمانی تکرار شود. بعد از انجام این عمل پوست شما ممکن است احساس سفتی و خشکی کند و قرمز شود که بعد از ۲۴ ساعت بهبود مییابد.
در این روش توسط دستگاهی خاص، مواد و داروهای کلاژن ساز و ضد ترک به داخل پوست تزریق میشوند و باعث میشود تا پوست شروع به کلاژن سازی کند و کلاژنهای آسیب دیده را بهبود بخشد. علاوه بر این، با حرکت دستگاه روی پوست جریان گردش خون نیز افزایش یافته و پوست شروع به تولید سلولهای جدید میکند.
در این روش سوزنهای ریزی به پوست زده میشود تا تولید کلاژن را تحریک کند. افزایش کلاژن و الاستین باعث بازسازی پوست میشود که میتواند ظاهر پوست را بهبود بخشد و علائم ترک خوردگی را کاهش دهد. نتایج تحقیقات نشان داده است این درمان برای پوستهایی با رنگ تیره بسیار موثر است.
هیچ کدام از موارد بالا درمان قطعی و صد درصدی برای ترکهای پوستی بشمار نمیروند. این موارد فقط میتوانند شدت و رنگ تیرهی ترکهای پوستی را کم کنند اما نمیتوانند پوست را به حالت قبلی بازگردانند. با توجه به این نکته که خصوصیات بیولوژیک پوست هر فرد، عمق و پهنای فرورفتگیها و رنگ ترکهای پوستی در افراد با یکدیگر متفاوت است، از این رو ممکن است با یک روش درمانی خاص، نتایج متفاوتی حاصل شود. بهترین توصیهی ما به افراد باردار تنظیم برنامهی غذایی برای داشتن افزایش وزن متعادل و استفاده از روشهای پیشگیرانه مانند مرطوب نگه داشتن پوست و مصرف آب کافی است.